De Kersentuin van Anton Tsjechov

Het verhaal van weduwe Ljoebov Ranevskaja die treurt om de ontrouw van haar Parijse minnaar. 

Zij is de eigenares van een groot landgoed, in de wijde omgeving bekend vanwege haar mooie uitgestrekte kersenboomgaard, gelegen aan de oever van een rivier. Het is in die rivier dat Ljoebovs jongste kind is verdronken, kort nadat ze haar man heeft verloren aan de alcohol.

Ljoebov vlucht weg van de plek des onheils en vestigt zich in Frankrijk. Ze komt terug uit Parijs om de zomer door te brengen bij haar broer op het landgoed waar ze is opgegroeid.

Daar ontmoet ze ook Trofimov, de huisleraar van haar overleden kind. Onverwerkt verdriet komt naar boven. Verder wachten haar andere problemen. Wegens torenhoge schulden moet het landgoed worden verkocht. 

Zakenman Lopachin komt met een reddingsplan: de kersentuin omhakken en er vakantiehuisjes bouwen. Maar de familieleden weigeren de harde realiteit onder ogen te zien. Ze klampen zich vol melancholie vast aan het verleden, verliezen zich in toekomstvisioenen of storten zich in onmogelijke liefdes die slechts tijdelijk troost bieden. 

 

Anton Tsjechov laat in De Kersentuin op meesterlijke wijze zien dat mensen op hun eigen manier met verandering omgaan. Zijn stukken zijn al ruim een eeuw niet meer weg te denken uit het theater. Naast schrijver was hij arts. Als inspiratiebron voor zijn toneelstukken gebruikt hij de menselijke onvolkomenheden waarmee hij als arts in aanraking kwam. 

 

Regie: Albert van Ham & Ben Smit

Spel: Toneelgroep Helwerd, bestaande uit:

Hanna Hovinga, Floor Velthuis, Inger Geerts, Johan Patje, Ger Westra, Daan Wiggemans, Philip Kocken, Debbie Hillenga, Gerard Nijenboer, Tineke van Huis, Jelle Bosmans, Ben Smit

Lichtontwerp: Jelle Bosmans 

Compositie / techniek: Niels Smit Duyzentkunst

Kostuums: Marjan van den Hof 

Grime: Tine de Leeuw

Grafische vormgeving: Johannes de Bruijne 

Productie: Gerard Nijenboer

 

Entree: 12,50  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact
Bestel nu uw kaarten
© 2006 - Kortsluiting